Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Romanian-työmme nyt

 

 

Nooan Arkki ry perustettiin syksyllä 2015 neljän hengen joukolla. Yhdistyksen alkuaikoina meiltä kului paljon aikaa yhdistyksen muodollisten ja käytännöllisten asioiden selvittämiseen ja toteuttamiseen palkkatöidemme ohella. Olemme halunneet toimia vastuullisesti ja pyrkiä tekemään asiat oikein yhdistyksen alkumetreiltä saakka. Se, miten paljon erilaisia asioita yhdistyksemme pyörittämiseen liittyy, on ollut yllättävää.

 

Teimme lähetys- ja avustusmatkan Romaniaan ensimmäisen kerran oman yhdistyksemme puitteissa 12.-23.5.2016. Juuri ennen tätä Romanian-matkaa kävimme Ruotsissa, huhti-toukokuun vaihteessa. Teimme molemmat matkat neljän hengen joukolla. Ruotsissa kerroimme Nooan Arkin toiminnasta ja tulevasta Romanian-matkasta, jaoimme sanaa sekä rukoilimme ihmisten puolesta. Saimme rukoustukea ja taloudellista tukea tulevaa matkaa varten. Lisäksi meille lahjoitettiin romaniankielisiä Raamattuja.

Saimme tukea Romanian-matkaa varten myös Suomesta. Lisäksi järjestimme vaate-, kenkä- ja pehmolelukeräyksen. Ihmiset lahjoittivat todella hyväkuntoista tavaraa; niitä oli ilo lähteä viemään. Jussi Latvala lainasi meille suurta, kuomullista peräkärryä tavaralahjoitusten kuljettamista varten. Eräs ystävämme halusi kustantaa hieman elintarvikkeita romaneille. Ostimme ne paikan päältä Romaniasta. Etukäteen ostimme erikielisiä traktaatteja, joita jaoimme halukkaille matkan aikana.

 

Lähdimme Romaniaan tällä kertaa Tallinnan kautta. Laivamatkan jälkeen ajoimme Viron, Latvian, Liettuan, Puolan, Slovakian ja Unkarin läpi. Matkan aikana evankelioimme ja rukoilimme ihmisten puolesta traktaatteja ja Raamattuja jakaen. Romaniassa ylitimme Karpaatit, jotta pääsimme määränpäähämme: sydämellämme oli erityisesti Paltiniksen kylä, joka sijaitsee Vasluin provinssissa Itä-Romaniassa. Kylässä asuu noin 150 köyhää romaniperhettä hyvin alkeellisissa oloissa (lehtiartikkeli kylästä kuvineen).

Paltiniksen kylässä kerroimme evankeliumia ja jaoimme avustuskuorman, Raamattuja ja ostamamme elintarvikkeet helluntaiseurakunnan vaatimattomissa tiloissa. Ne otettiin ilolla vastaan. Rukoilimme myös ihmisten puolesta. Eräät uskovat, hyvin kiitolliset naiset kertoivat rukoilleensa hartaasti, että Jumala lähettäisi jonkun auttamaan heitä.

Traktaateilla ja Raamatuilla oli hyvä vastaanotto. Annoimme Raamattuja myös erääseen vähäosaisten romanilasten iltapäivätoiminta-yksikköön Oradeassa. Matka Paltinikseen, Romanian toiselle puolelle, oli niin pitkä, että emme ehtineet käydä juurikaan muissa paikoissa. Saimme kuitenkin suoritettua matkan päätarkoituksen viemällä apua Paltinikseen. Saimme myös uusia kontakteja matkan aikana. Olimmehan alueilla, joilla emme olleet aikaisemmin käyneet.

Matkan aikana sattui monenlaista. Menomatkalla koimme harmillisen yllätyksen Liettuan kohdalla, sillä saimme ylinopeudesta 80 euron sakot. Jumala taisi kuitenkin nähdä tiukan budjettimme, sillä löysimme samana iltana 100 euron setelin parkkipaikalta. Jumalan tiet ovat ihmeelliset. Romaniassa jouduimme korjauttamaan kulkuneuvoamme, mutta korjaustyö järjestyi yllättäen ilmaiseksi. Saimme kokea hyvää huolenpitoa. Paluumatkalla oli jälleen hieman vastustusta. Puolan kohdalla tiellä oli mutkan jälkeen metallitanko, joka sinkosi voimakkaasti automme pohjaan. Ajoimme tien sivuun, ja yksi automme renkaista tyhjeni nopeasti. Onneksi tämä ei tapahtunut Karpaattien jyrkillä serpentiiniteillä. Vaihdoimme renkaan ja matka jatkui. Selvisimme säikähdyksellä. Kiitämme Jumalaa kaikesta varjeluksesta ja johdatuksesta matkallamme.

Olemme kiitollisia myös jokaisesta, joka on avustanut matkaamme tavalla tai toisella. Saamamme taloudellinen avustus riitti tarkalleen matkamme bensakuluihin. Lämmin kiitos jokaiselle, joka avusti matkaamme raha- tai tavaralahjoituksin ja/tai muisti meitä rukouksin! Tällaista työtä ei tehdä omin voimin eikä varoin.

 

Euroopassa arvioidaan olevan 10-12 miljoonaa romania, erityisesti Itä-Euroopassa, mm. Bulgariassa, Makedoniassa, Romaniassa ja Slovakiassa. Romaneista 90% asuu maansa  köyhyysrajan alapuolella, kun Euroopan perusoikeusvirasto tutki asiaa 11 maassa. Romanien huono tilanne on vakava ihmisoikeus- ja kehitysongelma Euroopassa.  (Romanit.fi-sivusto.) Romaneja syrjitään ja eristetään asumaan omille alueilleen, kun heitä tulisi integroida yhteiskuntaan. Tällöin heidän olisi myös helpompi saada työtä. Romaneja jopa pakkohäädetään omista kodeistaan. (Amnesty International. Videoklippi.)

Itse olemme käyneet köyhissä romanikylissä Romanian lisäksi Tšekeissä ja Unkarissa. Olemme rukoilleet, että Jumala lähettäisi meidät sinne, missä meitä eniten tarvitaan. Mielessämme on ollut Makedonia jo pidemmän aikaa.

Makedonian pääkaupungin laitamilla elää Euroopan suurin romaniyhteisö, noin 13 000 romania. Heistä suurin osa on muslimeja. Pääkaupungin toisella laitamalla romanien olot muistuttavat suorastaan kaatopaikkaa. (Tuomikoski: Viherpesula.) Wikipedian mukaan Makedoniassa on muslimeja noin 33 % väestöstä.

Seuraava evankeliointi- ja avustusmatka on tarkoitus tehdä Romaniaan ja Makedoniaan. Lähtö loppuvuodesta 2016 valitettavasti peruuntui, ja matka siirtyi eteenpäin. Toivomme pääsevämme vihdoin matkaan  vuoden 2018 aikana. Vaate-, kenkä- ym. tavaralahjoitukset on lajiteltu ja varastoitu. Kaikki lahjoitukset ovat odottamassa seuraavaa matkaa. Lämmin kiitos jälleen jokaiselle lahjoittajalle ja lajitteluun osallistuneelle! Kiitos myös, jos koet sydämellesi rukoilla matkan puolesta. Raamatun Nooan arkkiakaan ei rakennettu yhdessä päivässä. Odotamme Jumalan aikataulua.

 

Sinua siunaten,

Jari ja Pauliina Kenttä, Antti Vallineva ja Mari Haakana

Nooan Arkki ry, Seinäjoki

nooanarkkiry@gmail.com

©2018 Nooan Arkki ry - suntuubi.com