Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Romanian-työmme alku


 


 

Romania ja romanikansa ovat vahvasti sydämellämme. Matkustimme Romaniaan ensimmäisen kerran huhtikuussa 2014. Tuolloin Jumala johdatti meidät romanityön konkarin Ale Lindgrenin ryhmään. Ale Lindgren on vienyt evankeliumia ja avustusta ryhmänsä kanssa Romaniaan ja sen naapurimaihin kahdesti vuodessa 20 vuoden ajan. On ollut suuri etuoikeus olla heidän mukanaan sekä nähdä ja oppia työtä käytännössä. Olemme kiitollisia koko Alen ryhmälle ja ennen kaikkea Jumalalle.

Ryhmän yhteinen matka alkoi Ruotsista. Ensimmäisellä kerralla matkassa oli kuuden hengen ryhmä, ja kuljimme minibussilla. Ruotsista menimme laivalla Saksaan, ja sieltä ajoimme Tšekin, Slovakian ja Unkarin kautta Romaniaan. Paluumatkalla kiersimme myös Itävallan ja Tanskan kautta. Matkojen aikana kerroimme ihmisille evankeliumin sanomaa mm. levähdyspaikoilla. Moni oli kiitollinen kuullessaan asiasta ja/tai saadessaan rukousta.

Romanian romanikylissä tuntuu siltä kuin menisi ajassa taaksepäin. Olot ovat hyvin alkeelliset. Rakennukset ovat pieniä ja huonokuntoisia. Hevoskärryt autonrenkailla varustettuina ovat yleinen näky katukuvassa. Kaikki lapset eivät käy koulussa. Monet perheet tai perheenisät ovat lähteneet ulkomaille työn perässä. Romanien on vaikeampaa saada työtä kuin muiden romanialaisten. Perheenisä saattaa käydä kotonaan vain joitakin kertoja vuodessa, lomillaan. Eräs perhekunta oli juuri pakannut koko omaisuutensa autoon ja oli matkalla etsimään parempia oloja. Tapasimme monenlaisia ihmiskohtaloita.

Matkalla yövyimme pääasiassa kodeissa ja seurakunnissa. Romanialaisten ystävällisyys ja vieraanvaraisuus oli todella koskettavaa. Eräässä köyhässä romanikylässä perheet kilpailivat keskenään siitä, kuka saisi kulloinkin kutsua meidät kotiinsa syömään. Vaikka he elivät puutteessa, he halusivat tarjota meille parastaan.

Myös muilla romanialaisilla on tiukkaa, sillä palkkataso on erittäin alhainen. Perhe, jonka luona välillä yövyimme, sai lähes kaiken ravintonsa omalta kasvimaaltaan ja kanalastaan. Romaniassa näkee niukkuuden ja köyhyyden vastakohtana rikkaiden linnamaisia taloja. Kuilu köyhien ja rikkaiden välillä on syvä.

Jaoimme vaate-, kenkä- ja muita lahjoituksia vähäosaisille romaniperheille kaduilla suoraan autostamme tai koteihin vieden. Vaikea on kuvata sitä iloa ja kiitollisuutta, jolla niitä otettiin vastaan. Romanianmatkat ovat opettaneet että esim. lämmin koti, jokapäiväinen ruoka, suihku ja hygieeninen vessa eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Romaniassa oltiin hyvin avoimia evankeliumille; saimme rukoilla monien puolesta. Meitä pyydettiin myös kaduilta koteihin rukoilemaan. Jaoimme myös Uusia Testamentteja. 

Useimmissa Romanian romaniseurakunnissa naiset ja miehet istuvat eri puolilla käytävää. Naisilla on tumma hame ja huivi päässään. Nainen voi todistaa mutta ei julistaa sanaa. Hän ei myöskään saa tulla puhujanpöntön taakse. Kaikki eivät pidä siitä, että nainen laskee kätensä toisen olalle rukoillakseen.

Saimme kokea matkan aikana monia positiivisia yllätyksiä. Eräässä kylässä paikallisen pastorin mukaan lähes kaikki kylän asukkaat olivat uskossa. Saman vaikutelman saimme itse kylässä kierrellessämme. Tässä kylässä ei näytetty kärsivän puutetta samassa mittakaavassa kuin monissa muissa paikoissa. Seurakunnalla ei ollut kokousta vielä saapumispäivänämme, mutta kylän lapset kerääntyivät laulamaan meille lauluja. Kirkko täyttyi hetkessä lapsista ja heidän iloisesta laulustaan.

Romaniassa seurakuntalaiset polvistuvat pieneksi hetkeksi rukoilemaan heti kirkkoon saapuessaan, myös lapset. Muutenkin rukoukseen polvistutaan Jumalaa kunnioittaen enemmän kuin Suomessa. Koskettavaa oli myös, se kuinka erään lastenkokouksen päätteeksi lapset jonottivat luoksemme, jotta siunaisimme heitä. Vähäosaiset romanit ja heidän seurakuntansa jäivät todella sydämiimme.

Toisen kerran olimme Romaniassa huhtikuussa 2015. Tuolloin matkassa oli 12 henkeä ja kuljimme kahdella minibussilla. Olemme vierailleet yhteensä kuudessa eri romaniseurakunnassa Länsi-Romaniassa. Ryhmässämme on ollut taitavia soittajia ja laulajia. Tulkkauksessa on ajoittain auttanut romanialainen ystävämme, joka on asunut myös Suomessa. Myös toisella matkallamme saimme jakaa evankeliumia ja tavaralahjoituksia sekä nauttia romanialaisten ylenpalttisesta ystävällisyydestä ja vieraanvaraisuudesta. Olemme saaneet Romaniasta myös hyviä ystäviä. Muistamme romaneja ja koko Romanian kansaa rukouksin.


 

Jari Kenttä

Nooan Arkki ry, Seinäjoki

nooanarkkiry@gmail.com